Concept: To create a space that allows entrance to the second floor of the East end of the A&A Building, utilizing characteristics of other aspects of the building

Objectives:

-Building a ramp along the exterior of the stairwell wall that creates an entrance similar to the North entrance, in terms of the alignment of trees and use of ivory beneath the bridge; allows for a handicap accessible entrance on the East end; also creates a covering to the side entrance that leads directly into the first floor of the stairwell; Will lead to a double door that leads onto the second floor and the east end
-The use of planting down the stairs will allow for the water flow coming off of the cantilever to fall straight into the planter boxes
-Creating a gathering space just outside of the refurbished entrance by creating cantilever benches to mirror the use of cantilever in offices
-Adding trees on either side of the gathering space to create a continuous flow of the trees from the perimeter of the building
-Laying a 30-foot slab of concrete underneath the Southeast corner to allow for 15 Bike parking spots, trash, newspapers, etc.; will allow for the removal of the current trash and bicycle placement and create a flow through the gathering space to the entrance and past the entrance

After finalizing our plans, we return to the studio to create our design. We lay the idea out on trace paper before setting to work in CAD, Photoshop, and InDesign to create the final designs.  Natasha and I write and blog about the project while Danielle, Geoff and Melissa work in the computer programs.

Image

Image

We needed a space to put the bike racks, trashbins and newspaper stands that would be displaced in creating the gathering space. To solve this problem we chose to add a 30-foot slab of concrete underneath the Southeast corner to allow for 15 Bike parking spots as well as trash, newspapers, etc. This space will allow for the removal of the current trash and bicycle placement and create a flow through the gathering space to the entrance and past the entrance.

Image

We will also add a gathering space just outside of the refurbished entrance by creating cantilever benches to mirror the use of cantilever in offices. We will add trees on either side of this gathering space to create a continuous flow of trees from the perimeter of the building.Image

Image

Image

Our next step is to find a solution to the problem of the excess water that runs off of the cantilever of the exterior offices.

Image

We decide that replacing a section of stairway with planter boxes will create a solution to this problem. The excess water would fall from the cantilever straight into the planter boxes and water the trees that would be planted there.

Image

We finally decide to design a ramp that would run along the exterior of the stairwell and lead to two windows on the second story. These two windows would be replaced with a double door. This entrance will be similar to the entrance at the North side of the building and create a handicap access for this end of the building.

Image

Image